Helsingin kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed (vas) haluaa pääkaupunkiseudulle maksuttoman joukkoliikenteen. Vasemmisto on aikaisemmin taistellut onnistuneesti tarkastusmaksun korottamista vastaan, mutta HSL toivoo jälleen tarkastusmaksun nostamista. Ratkaisuksi haetaan myös halvempaa tai maksutonta julkista liikennettä.
teksti Henrik Jaakkola
Pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä liputta matkustaville mätkäistävä tarkastusmaksu on ollut 80 euroa jo yli kymmenen vuotta. Lippujen hinnat ovat nousseet ja myös pummilla matkustaminen on Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) mukaan yleistynyt. HSL tahtoisi sen takia nostaa tarkastusmaksua sataan euroon.
Korotusta yritettiin esimerkiksi vuonna 2013, jolloin Etelä-Suomen Vasemmistonuoret vetosi liikenneministeri Merja Kyllöseen perustellen, että autoilijoille määrättävä pysäköintivirhemaksu on vain 60-80 euroa. Aiemmat yritykset ovat kaatuneet, mutta HSL toivoo voivansa puskea korotuksen läpi uuden vyöhykemallin mukana.
Pummeille löytyy edelleen ymmärrystä vasemmalta laidalta. Vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu ja Helsingin Vasemmistonuorten jäsen Suldaan Said Ahmed reagoi uutisiin tarkastusmaksun nostamisesta Twitterissä.
https://twitter.com/suldaansaid/status/1034318920054988801
(Linkin teksti: ”Suosittelen pummilla matkustamista jos ei ole varaa ostaa lippua! Nimimerkki kaupunginvaltuutettu joka haluaa maksuttoman joukkoliikenteen vähävaraisille. Kohti maksutonta joukkoliikennettä! #Maksutonjoukkoliikenne”)
Tviitti suututti etenkin poliittisen kentän oikealla laidalla, eikä vasemmiston valtuustoryhmäkään allekirjoita Said Ahmedin kannanottoa täysin. Helsingin Vasemmisto kommentoi Twitterissä valtuustoryhmän vaikuttavan lipun hintoihin poliittisten prosessien kautta.
https://twitter.com/vashelsinki/status/1034489039339044864
(Linkin teksti: ”Yhteiskunnan tulee huolehtia siitä, ettei kukaan joudu tilanteeseen, jossa joutuu valitsemaan varastamisen tai perustarpeiden täyttämisen välillä. Surullinen fakta on, että yhteiskunnassamme elää suuri joukko ihmisiä, joilla ei ole rahaa edes välttämättömään.”)
Said Ahmed perustelee kehotustaan lippujen hinnankorotuksella, mikä tapahtuu seuraavan kerran jälleen ensi vuonna. Helsingin sisäisen kausilipun hinta on noussut 18 prosenttia vuodesta 2014.
”En sinänsä kehota ihmisiä rikkomaan lakeja, mutta ymmärrän henkilökohtaisesti tosi hyvin pummilla matkustamista”, Said Ahmed täsmentää.
”Monet joutuvat valitsemaan, jääkö omaan lähiöönsä vai valitseeko pummilla liikkumisen kalliiden ja jatkuvasti nousevien lippujen hintojen takia.”
Said Ahmed korostaa, että kyse on hänen henkilökohtaisesta kannastaan.
”Haluan myös vaikuttaa tietenkin päättäjänä asiaan demokraattisten väylien kautta, jotta kaikilla olisi mahdollisuus liikkumiseen. Mun kanta on aina ollut edullinen joukkoliikenne, kohti maksutonta joukkoliikennettä.”
Aloitteita maksuttomista kausilipuista
Said Ahmed on edistänyt ajatusta maksuttomasta joukkoliikenteestä nyt käsittelyyn valtuustoaloitteella maksuttomista kausilipuista pitkäaikaistyöttömille. Aloitteella halutaan selvittää myös mahdollisuudet muiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien liikkumisen tukeminen. Said Ahmed kannattaa sitä, että maksuton joukkoliikenne koskisi lopulta kaikkia helsinkiläisiä.
”Kannatan ehdottomasti maksutonta ihan kaikille kaupunkilaisille. Se voi tuoda jopa enemmän verotuloja ja työllisyyttä. Myös kansainvälinen suuntaus tukee ajatusta. Virossa selvitetään Tallinnan maksuttoman joukkoliikenteen laajentamista koko maahan ja myös Pariisi selvittää joukkoliikenteen tekemistä maksuttomaksi.”
Kalliit matkat tarkoittavat, ettei monella pääkaupunkiseudun asukkaalla ole varaa ostaa itselleen joukkoliikennelippua. Jokaisen on silti päästävä liikkumaan töihin, opiskelemaan ja vapaa-ajan harrastuksiin. Facebookissa toimii Smurffitutka-niminen keskusteluryhmä, jossa kerrotaan lipuntarkastajien liikkeistä. Kun ryhmä perustettiin vuonna 2013, siihen liittyi viikossa lähes 2 000 jäsentä. Nyt ryhmään kuuluu jo 26 881 jäsentä.
Said Ahmed ei paheksu joukkoliikennepummien vertaisapuun perustuvan ryhmän toimintaa.
”Moni nuori menettää luottotietonsa tarkastusmaksujen takia. Ihmiset ovat solidaarisia toisilleen ja musta se on hyvä.”
Vasemmistoliitto ajaa pääkaupunkiseudulla lippujen hintojen laskemista, mikä puolueen mukaan lisäisi julkisen liikenteen käyttöä ja vähentäisi yksityisautoilua. Sen myötä ruuhkat hälvenisivät ja katuverkon vetokyky paranisi, minkä lisäksi yhteiset katutilat olisivat tasa-arvoisempia ja viihtyisämpiä. Pitkän tähtäimen tavoitteena puolue pitää siirtymistä kohti maksutonta joukkoliikennettä, mihin voitaisiin hakea rahoitusta muun muassa ruuhkamaksuilla.